Din viktigste rolle ovenfor barn og unge, er å skape trygge og anerkjennende omgivelser for dem. Grunnpilarene i traumebevisst omsorg – trygghet, relasjon og følelsesregulering – må være på plass for at barn som har eller har hatt det vanskelig skal få det bedre.
Alle mennesker formes av sin bakgrunn og sine erfaringer. Kanskje har du selv hatt det utrygt? Kanskje har du ikke fått dekket grunnleggende behov? Kanskje har du selv vært utsatt for eller bevitnet noe alvorlig? Det påvirker hvordan du tenker, reagerer og handler i ulike situasjoner. Akkurat som barna du møter, har du dine egne indre arbeidsmodeller, dine egne triggere, ditt eget reaksjonsmønster, ditt eget toleransevindu.
Andres negative følelsesuttrykk er en av de sterkeste triggerne for utviklingstraumatiserte barn. Samtidig er speiling av negative (og positive) følelser og følelsesuttrykk en nærmest instinktiv atferd hos oss mennesker. Man kan si at vi blir «smittet» av følelser. Følelser som sinne og frykt hos andre kan vekke lignende følelser hos oss. Disse følelsene kan igjen beslaglegge vår mentale kapasitet; overlevelseshjernen tar over for områdene som lar oss tenke logisk og rasjonelt. Dette gjør det krevende i møte med oppførsel som utfordrer oss, men det gir også muligheter. For på samme måte som vi smittes av negative følelser, så smittes vi også av positive følelser. Det betyr at man kan hjelpe, simpelthen ved å overstyre egen speilingstendens, og forholde seg rolig og vennlig, når man møter barn som er overveldet av følelser. I videoen under, illustrerer psykologspesialist Dag Nordanger og psykiater Anne Kristine Bergem hvordan det fungerer.